De Suikerzijde - Groningen

  • Groningen

Groningen krijgt een 'binnenstad 2.0' op voormalig Suikerfabriekterrein

Het voormalig Suikerfabriekterrein in de stad Groningen gaat veranderen. Wonen, werken, leren en recreëren worden mogelijk in dit nieuwe levendige stadsdeel. Uiteindelijk kunnen op het terrein 2500 tot 5000 woningen komen.

Het wordt een nieuw levendig stadsdeel voor wonen, werken, leren en recreëren. De verwachting is dat de gemeente Groningen over tien tot vijftien jaar is gegroeid naar misschien wel 250.000 inwoners. Dat betekent automatisch dat er behoefte is aan meer woningen.

De stedelijke structuur van het Suikerfabriek terrein biedt ruimte voor een mix van programma’s en functies zoals wonen, onderwijs, bedrijvigheid en recreatie. Het Suikerfabriek terrein heeft een goede verbinding met de (binnen)stad en omgeving door nieuwe beweegbare bruggen, een fietstunnel richting binnenstad en op termijn een tunnel onder het spoor door. In het noordelijk deel ligt een fijnmazig netwerk van verbindingen waarvan Hoendiep en spoor onderdeel uitmaken. Het Suikerfabriekterrein wordt een stadsdeel dat uitnodigt tot ontmoeten en hecht de westelijke delen van de stad aan elkaar.

Wat zijn de vervolgstappen?
Er wordt gewerkt aan een stedenbouwkundig plan voor het noordelijk deel van het Suikerfabriek terrein. De volgende stap is het vertalen van het stedenbouwkundig plan naar een voorontwerp bestemmingsplan voor het gebied. Als alles volgens planning verloopt, wordt er begin 2020 gestart met de planologische procedure van het bestemmingsplan.

Huidig gebruik van het terrein
Tot 2030 is een deel van het voormalig fabrieksterrein in gebruik voor tijdelijke functies die een aanvulling bieden op het aanbod in de binnenstad van Groningen. Op het voorterrein werkt Ploeg id3 aan tijdelijke initiatieven met creatieve bedrijven, duurzame ondernemingen, logies en evenementen. Op een deel van het achterterrein is Terra MBO actief. Samen met onder andere nog vier onderwijsinstellingen en verschillende kunstenaars werkt Terra MBO aan projecten binnen vier programmalijnen: voedsel, biobased, energie en zorg & gezondheid. Er is door gemeente Groningen inmiddels gestart met het maken van een stedenbouwkundig plan voor het gebied dat als eerste zal worden ontwikkeld: het deel ten noorden van de spoorlijn Groningen-Leeuwarden.

Bron: Gemeente Groningen, Ploeg id3
Lees verder...

Downloads

Klik op de icoontjes om de documenten te bekijken

Documentatie per e-mail

Ontvang de bovenstaande documentatie van dit type woning per e-mail:

Heb je een vraag?


of neem contact op met een van onze makelaars

Boekholt Nieuwbouwspecialist

Groningen